URBAN & 4 – 12.12. @21h

Nakon raspada grupe Laufer, Urban uz pomoć prijetelja okupljenih pod imenom „4“ radi na solo albumu Otrovna kiša, koji u izdanju Izabela Records izlazi 1996. godine. Album je nominiran za diskografsku nagradu Porin u čak tri kategorije: za najbolji video spot (za pjesmu Nebo), za najbolju produkciju i za najbolju snimku. Zbog nezadovoljstva s poslovanjem producentske kuće Izabela Records, Urban&4 prekidaju suradnju i potpisuju ugovor s tada najvećom diskografskom kućom u Hrvatskoj, Croatiom Records.

Album Žena dijete, koji je Croatia Records objavila krajem srpnja 1998. godine, od strane kritičara ocijenjen je kao najbolji album u toj godini, a pjesme Black tatoo, Odlučio sam da te volim i Mala truba vrlo su brzo došle na sam vrh domaćih top ljestvica. Zaslužene kritike potvrdila je i novinarska rock nagrada Crni mačak na kojoj su Urban&4 osvojili čak 6 kipića te tako postali apsolutni pobjednici nagrade koja se može smatrati prethodnicom diskografske nagrade Porin. To je uskoro i potvrđeno jer su Urban&4, između ostalih, osvojili i Porina za najbolji rock album, a Porina koji je osvojio u kategoriji alternativnog rocka Urban je odbio, rekavši jednostavno da on ne spada u tu kategoriju. Album Žena dijete svrstan je također i među deset najboljih albuma u razdoblju od 1990. do 2000. g.

Iako su Urban&4 najavljivali album Merkur odličnom pjesmom Moja, album nikada nije objavljen. Spot za Moju zabranjen je za emitiranje zbog eksplicitnog sadržaja koji prikazuje istospolne ljubavnike i tek su rijetki sretnici imali priliku vidjeti ga u kasnim večernjim terminima domaćih TV postaja.

Umjesto Merkura, Urban&4 2004. objavljuju singl Spelujem ti ispriku koji se našao i u prodaji. Ova pjesma, kao i još nekoliko hitova poput Kornjače, Mjesta za mene i Gledaj i vidi, nalazi se na albumu Retro objavljenom pred kraj 2004. Prve promocije ovog albuma održane su u SAD-u, na svirkama u Chicagu i New Yorku, među kojima je svakako najznačajnija ona održana u kultnom njujorškom klubu CBGB. Također, tim albumom bend je bio nominiran za MTV Adria nagradu u kategoriji Best act.

Do objavljivanja albuma Hello!, Urban&4 su održali i veliki koncert pod nazivom “Tri čvora na trepavici” s Orkestrom Opere HNK Ivana pl. Zajca u riječkoj tvornici Torpedo.

Album Hello! sniman je Rijeci, masteriziran u New Yorku, a za koji je omot radio poznati dizajner Mirko Ilić, naišao je na sjajan odaziv publike i kritike. Nakon spota za pjesmu Magnet, snimljen je i video spot za pjesmu Hiroshima.

U pauzi do snimanja novog materijala Urban&4 izdali su live album pod nazivom “No mix! No sex!”, koji je snimljen u riječkom klubu Stereo, za vrijeme dvaju koncerata (dva dana zaredom). Producent ploče je Vlado Simcich Vava (gitarista ex Laufera), a materijal je izdan upravo onako kako je i snimljen, bez ikakavih naknadnih popravljanja ili nadosnimavanja, kako bi se zadržala vjerodostojnost koncertnog nastupa. Omot albuma čine skice i crteži Damira Urbana.

2011. godine Urban&4, nakon više godina suradnje sa Croatia Recordsom prelaze u novu diskografsku kuću Aquarius Records s kojom potpisuju ugovor.

2011. godine Damir Urban snima i Porinom nagrađen album sa svjetski poznatim violončelistom Stjepanom Hauserom (2cellos). Album „Urban & Hauser“ kroz devet pjesama spaja klasičnu i rock glazbu, a ključ po kojem su odabirani naslovi bazira se uglavnom na interpretaciji Urbanovih uspješnica. Mjesto na albumu našle su i dvije pjesme drugih autora „Everybody hurts“ i “Ostavljam te samu”, te skladba „Alone“ Giovannija Sollima, koju je odsvirao sam Stjepan Hauser. Također, za jednu od pjesama s albuma, Black Tattoo, snimljen je i spot.

Godine 2012. bend odlazi u izolaciju, na Žumberačku goru, te tamo snima materijal za novi album. U improviziranom studiju, u kući koja je bendu tih dana bila studio i dom, snimljene su pjesme koje su uvrštene na zadnje izdanje: “Kundera” (EP).
Naslov izdanja, inspiriran je jednim od najvećih živućih pisaca današnjice, kao i njegovim remek djelom “Besmrtnost” pa se taj lajt-motiv smrtnosti i naša nespremnost na nju, kao nekakav nazivnik, provlači kroz album. Za pjesmu Ako se napijem do smrti, drugi singl s albuma, snimljen je i video spot.
Album “Kundera” bio je nominiran u četiri kategorije, a Porina je osvojio za rock album godine, te za izvedbu grupe s vokalom (za pjesmu “Atom”). U 2013. godini Urban&4 su dobili i nagradu MTV Gold Award za pjesmu Ako se napijem do smrti, za 2012. godinu.

2014. godine bend objavljuje album “Mamut” u saradnji sa izdavačkom kućom Aquarius Records. Album je najavila pjesma Sutra ćemo pričati, Urbanov najbolji singl još od pjesme Mjesto za mene 2003. godine. Nakon toga, izašla je i pjesma Priđi mi bliže, vjerojatno najpozitivnija Urbanova pjesma ikad, a pozitivnošću teksta snažno bi mogla parirati za najpozitivniju pjesmu u ovom tmurnom vremenu tmurnog podneblja. Pjesmu su dodatno uljepšala djeca iz zbora riječke Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova. Otvorenje albuma pripalo je idealnoj pjesmi za tematski početak albuma Kada se voda povuče, na prvih par slušanja teško shvatljiva, a opet u nekim dijelovima prilično konkretna pjesma, no ne odvaja se od prijašnjih Urbanovih tekstova po svojoj složenosti i harmoniji zvuka.

Urban&4:
Marco Bradaschia – bubanj
Luka Toman – gitara
Sandi Bratonja – bas
Saša Markovski – klavijature
Damir Urban – vokal

cijene karata:
prvih 200 karata – cijena 12 KM,
cijena karte nakon toga 15 KM

Written by admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *