Sedmica njemačkog filma od 06. do 10.11.2017.

Goethe-Institut Bosne i Hercegovine, u saradnji s OKC Abrašević, i ove godine predstavlja odabrane filmove savremene njemačke kinematografije, koje možete pogledati od 6. do 10. novembra u OKC Abrašević. Gledaoce očekuje raznolilk program sa pet nagrađenih filmova: 4 Kralja, Babai, Narod protiv Fritz Bauera, Posljednji poduhvat, Who Am I-Nijedan sistem nije siguran. Sve filmove možete pogledati sa početkom u 20 sati, a ulaz je besplatan.

06.11. – ČETIRI KRALJA
Režija: Theresa von Eltz; 98 min., Njemačka 2015

Zbog nemogućnosti da se nosi s roditeljima koji se stalno svađaju, Alex (16) donosi radikalnu odluku. Slijedeći dan se nalazi u Ambulanti za hitne slučajeve Psihijatrijske klinike za mlade. Tamo upoznaje troje mladih: Laru (17), iz akademske porodice koja je ovisnica o drogama, stidljivu Fedju (16), koju su maltretirali u školi, te nasilnog Timu (17), koji je upravo otpušten iz Zatvorenog odjeljenja. U skrbi mladog psihijatra Dr. Wolffa (38), zajedno provode nezaboravan Božić. Za razliku od većine ostalih uposlenika Psihijatrijske klinike, koji ili razmaze mlade osobe koje tu borave ili pokušavaju da ih kontrolišu, za Dr. Wolffa je učenje iz vlastitih grešaka najbolji put za usmjeravanje nadmoćnih emocija. Od prve komične sesije grupne terapije do tajnog izleta u šumu, četvorka navodno beznadežnih slučajeva koristi slobode koje im ostavlja Dr. Wolff i uči koliko njihovo „ludilo“ može izgledati drugačije ako se posmatra iz druge perspektive.

07.11. – BABAI
Režija: Visar Morina; 104 min., Njemačka, Francuska, Kosovo, Makedonija 2015.

Kosovo 1990-tih, godina prije rata: destogodišnji Nori i njegov otac Gezim lutaju besciljno ulicama. Jedva preživljavaju od novca koji zarade prodavajući cigarete. Rat na Balkanu još nije započeo, ali zbog nesigurnog političkog stanja ljudi već napuštaju zemlju kako bi pronašli sreću na nekom drugom mjestu. Sada i Gezim želi napustiti Kosovo i pobjeći u Njemačku, bez Norija. Bjeg je previše opasan za dijete. Ali dječak na sve načine pokušava spriječiti oca. Jednog dana Nori ima tešku nesreću zbog koje na nekoliko dana završi u bolnici. Kada ga puste iz bolnice, on otkriva da je njegov otac tajno otišao za Njemačku. Tvrdoglavi Nori onda/potom donosi odluku: on takođe mora za Njemačku, kako bi pronašao svog oca i bolji život. Opasno putovanje započinje.

08.11. – DRŽAVA PROTIV FRITZ BAUERA
Režija: Lars Kraume; 105 min, Njemačka 2015.

Njemačka 1957.
Dvanest godina nakon NS-vremena, dok većina stanovništva pokušava ostaviti iza sebe strahote rata i nacističke vladavine, jedan čovjek se neumorno bori za to da počinioce izvede pred sud. Beskompromisni državni tužilac Fritz Bauer 1957 dobija ključnu informaciju o tome gdje se navodno krije Adolf Eichmann, nekadašnji glavni zapovjednik SS-a. Zajedno sa mladim državnim tužiocem Karl Angermannom, želi dovesti Eichmanna pred sud. Međutim dolazi do formiranja otpora iz najviših krugova. Čak u njegovom odjelu nestaju podaci i glavni državni tužilac Ulrich Kreidler i BKA-suradnik Paul Gebhardt sputavaju nepoželjnog Bauera pri istraživanju. Počinje naizgled beznadna borba protiv nevidljivih protivnika.

09.11. – POSLJEDNI PODUHVAT
Režija: Christian Zübert; 95 min, Njemačka 2014.

Grupa prijatelja svake godine ide na zajedničke vožnje biciklom. Ove godine Hannes i njegova žena Kiki odlučuju da se ovogodišnja vožnja održi u Belgiji. Tek na putu tamo prijatelji saznaju da Hannes pati od neizlječive bolesti. Ovo putovanje će biti njegovo posljednje. Grupa je u početku šokirana i zbunjena, ali onda počinje divlja, jedinstvena vožnja, jer kroz Hannesa prijatelji shvataju koliko je život stvarno vrijedan. Sa listom stvari, koje on još želi doživjeti, i sa osjećajem, da nakon ovog putovanja ništa više neće biti kao što je nekad bilo, oni slave život kao nikad prije.

10.11. – WHO AM I – NIJEDAN SISTEM NIJE SIGURAN
Režija: Baran bo Odar; 105 min, Njemačka 2014.

Berlin 2014: Za svoju okolinu stidljivi Benjamin je niko i ništa. Njegov život se odvija unutar virtualnog svijeta Interneta. Tamo on može da bude šta god želi i niko ne zna ko se krije iza njegovog pseudonima. Ali sve se iznenada mijenja kada upozna karizmatičnog Maxa. Zajedno sa Maxovim prijateljima, impulzivnim Stephanom i paranoičnim Paulom osnivaju hakersku grupu CLAY (CLOWNS LAUGHING @ YOU). Kroz humoristične akcije žele privući pažnju internet zajednice i uskoro dobijaju kultni status među internet aktivistima. Ali onda pretjeruju. Odjednom se nalaze na potjernicama policije i tajnih službi. Tražen od Europolove agentice, Hanne Lindberg, Benjamin više nije nitkov, nego jedan od najtraženijih hakera svijeta.

Written by admin