Scenski kolaž o Ivi Andriću “Sve je moje iz Bosne” – 22.07. @21h

Zavičajni muzej Travnik producirao je 2015. godine scensko-književni kolažni program o nobelovcu Ivi Andriću „Sve moje je iz Bosne!“, premijerno izveden septembra 2015. godine u Salzburgu („Kulturforum Odeion“ , umjetnički program pod nazivom „Bosnische Nachte“).
Program je višekratno izvođen u Travniku, zatim i na gostovanjima u Tešnju i Makarskoj.

„Sve moje je iz Bosne!“ – znamenita je izjava Ive Andrića u kojoj je dat sažetak njegove životne i umjetničke opsesije, jedna vrsta njegovog književnog manifesta. Akademski glumac Matej Baškarad, uz inserte iz dokumentarno-igranih filmova nastalih u muzejskoj produkciji („Staze, Lica, Predjeli“ – „Ivo Andrić – lično, osobno & personalno“), u različitim scenskim kostimima interpretira fragmente književnih djela koje je Ivo Andrić posvetio Bosni i gradovima u kojima se formirao kao umjetnik – “Travnička hronika“, “Staze“, „Jedan pogled na Sarajevo“, „Čaša“.

Scenski kolažni program počinje tako što na scenu ulazi glumac u osmanlijskom kostimu, kao lik iz romana „Travnička hronika“, i pjeva dio sevdalinke o Travniku „Dvi planine viš Travnika grada“.
Zatim se projicira kratki dokumentarni film „Staze, Lica, Predjeli“ nastao tokom istoimenog foto safarija 2011. godine u Travniku, Sarajevu i Višegradu.
U dva navrata glumac je na sceni kao neimenovani lik iz Andrićeve proze, a dva puta nastupa kao sam pisac.
Prema scenariju, kada glumac nije na sceni zbog promjene kostima za sljedeću scenu, u tri navrata projicira se u tri segmenta dokumentarno-igrani film „Ivo Andrić – lično, osobno & personalno“.
Svi video sadržaji (posebno dizajnirani titlovi i filmovi) prilagođeni su za publiku u njemačkom govornom području.

Autor programa je Enes Škrgo, kustos Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića.

Written by admin