NOVEMBAR – 03.03. @21h

Krajem osamdesetih godina jedna od najperspektivnijih zagrebačkih grupa bila je Studeni Studeni, orijentirana na melodični punk rock, na tragu tada novog američkog zvuka. Grupa je objavila maksi singl “Čisto kao suza” (Search & Enjoy, 1990.), a s početkom rata je prestala s radom. Njihov gitarista i pjevač Goran Kostić Kosta se u ljeto 1991. godine preselio u Niš gdje je odmah prihvatio ponudu da svira bas u grupi Glas Amerike. Mjesec dana kasnije Kosta je prešao na gitaru, grupa je dobila ime Novembar i zagrebačka muzička priča je nastavljena.

Uz aktivnosti s grupom, Kosta počinje raditi kao muzički suradnik na Radio Nišu. Debi CD “Deguelo” snimaju 1993. godine u postavi: Kosta, Zoran Randelović, gitarista Sale Dokić (ex Glas Amerike) i bubnjar Sava. U pjesmi “Gledaj kako ljubav umire” solo na gitari je odsvirao Milan Mladenović. Sve skladbe je komponirao Kosta, dok je tekst za pjesmu “Rođendan” napisao Zvonko Karanović, a za “Ja sam je volio” Denis Romac. Pored “Ja sam je volio” na ploči se našla i “Gledaj kako ljubav umire” iz repertoara grupe Studeni Studeni.

Drugi CD “Blues južne pruge” objavljuju početkom 1997. godine u produkciji Gorana Kostića i s novim bubnjarom Zoranom Vidakovićem. Na ploči se nalazi obrada pjesme “Baby, baby” niškog sastava Fleke i “Mjesto pod Suncem” zagrebačke grupe Zvijezde. Kao autor teksta za pesmu “Posle svega kiša” opet se pojavljuje Zvonko Karanović. Njegove pjesme inspirirane rock muzikom su objavljene u knjigama “Blitzkrieg” (samizdat), “Srebrni surfer” (SKC Nis 1991.), “Mama melanholija” (Prosveta 1996.) i “Extravaganza” (Gradina 1997.).

Written by admin