Noisetalgia: – HuxDexAA + gosti

HuxDexAA je audio-performativni entitet, topologija čvora – glasa i zvuka. S jedne strane glas kao nedodirljiv i neopipljiv akuzmatički entitet – kojeg ne možemo prispisati ni na stranu jezika ni na stranu tela, i sa druge strane zvuko kao pucketanje, buka, kao posjekotina u soničnome, neobuzdana i nepredvidiva, proizvedena iz neorganskih formi materijalnoga. Sonornost koja proizilazi iz oba izvora, jeste im/ekspresivno prisutna kroz ‘organicitet’ glasa i anorganske značajke tehničkog artefakta. Ono što biva proizvedeno kao glas i zvuk, unatoč svojoj vezanosti sa materijalnim medijem, s kojim se nikada ne podudara u potpunosti, ‘priziva’ objekat-glas. Utoliko sonornost oba elementa iznosi i zamračuje objekat glasa/zvuka – maskira svoju afoničnu prirodu. U ovoj dihotomiji svedočimo fenomen reči/tišine, odnosno glasa/ne-zvuka.

Aphra Tesla je intermedijska umetnica., magistrica novih medija na Akademiji za likovnu umetnost u Ljubljani. Sudjeluje sa brojnim umetnicima sa područja intermedije, muzike, filma, pozorišta in neuroznanosti. Zadnjijih godina bavi se najviše teatrom, pisanjem tekstova, performansom vezanim na noise zvuk, mikrotonalnom muzikom. Imena nekih projekata u kojima sudjeluje: HuxDexAA, IFTA i Balade Nasilja (Svetlana Makarovič, Cameron Bobro, Neven M. Agalma, Tibor Hrs Pandur). Trenutno živi in stvara u Mariboru.
https://www.facebook.com/AphraTeslaOperatingSystemIncorporated/

Neven M. Agalma je filozof, (noise) zvučni umetnik & producent, organizator festivala Zasavje Noisefest International u Trbovlju, Slovenija. Preko godine organizira serial Komore zvuka / Sound Chambers. Aktivan unutar različitih projekta, solo i drugim grupama: Dodecahedragraph, Cadlag, Ontervjabbit, Sevenborn And Rasturen, Azbuka, HuxDexAA itd.

+gosti!

Written by admin