Noisetalgia: Dalila Kayros & XOVER – 01.04. @20h

DALILA KAYROS – Muzičarka, istraživačica glasa, kompozitorica, improvizatorica. Prvijenac, izdanje ‘Nuhk’ izašlo je za dEN Records 2013. godine. Uslijed talijanske i europske turneje stiže sjajan feedback svjetske underground scene. Nastupala je na brojnim festivalima, navedimo samo neke: Signal, Inner Spaces, Muviments, Novara Jazz, Purci Dance Party 2017 (s Possessedom), Frantic. Elektronički art-pop s agresivnim tendencijama.

Osim solo rada, djeluje i s bendom SYK koji je za češki label L’Inphatile Collective izdao album prvijenac nazvan Atoma. Uz to, nedavno su potpisali i ugovor s HouseCore Recordsom, inače kućom Philipa Anselma koja ubrzo izdaje novi album SYK-a, I-OPTIKON. Uslijedila je I I-OPTIKON europska turneja s bendom Child Bite.

Dalila surađuje i s imenima kao što su Combat Astronomy, Stefano Ferrian, Carnenera, Vultur, Francesco Zago, Yugen, Nu-Timbre, Claudio Milano, Mikolaj Trzaska, te mnogim drugima. Za kompoziciju ‘Opera Macchina’ nastalu u suradnji s Filippom Mereuom uslijedila je i nagrada Tempo Reale Festivala 2013. godine. Sumirano, radi se o jednoj od najznačajnijih figura talijanske eksperimentalne scene

Dalila Kayros i aktualni muzički projekt TRANSMUTATIONS:
Glas i elektronske mašine. Zvučna pustolovina kroz tanku stranu ljudskog iskustva koja kroz vokalnost i elektronsku sintezu vodi ka eteričnom mentalnom ‘dimenzijalnoj prostornosti’ u kojoj možemo pronaći poveznicu između aktivnog rezonovanja i receptivne svijesti. Pravi put je jedan. Izbor je naš. Gradimo da bi pronašli, pronalazimo da bi gradili. Put je definiran jasnim koracima. Poveznica je otkrivena pažljivom oku. Moramo slijediti proces prirodnog stvaranja. ESENCIJALNI BACIL – ANIMIRAJUĆI DUH – IDEJA – STVARANJE – MATERIJALIZACIJA.

XOVER – Danilo Casti je elektroakustičar i kompozitor rođen u Cagliariju na Sardiniji. Prisutan je na talijanskoj elektronskoj sceni još na samom početku novog milenija. Svoju muzičku karijeru počeo je s hardcore punkom postupno prelazeći na noise-drone, glitch, akuzmatiku i elektroakustiku. Njegova muzička istraživanja sežu od eksperimentalnog teatra do savremenog plesa, videa i multimedijalnih instalacija. Kroz godine razvio je zanimanje za metodologiju komponiranja u datom trenutku. Surađivao je s nekolicinom umjetnika, te je nastupao na raznim festivalima elektronske muzike, teatra i plesa diljem Europe, SAD-a, Japana i jugoistočne Azije. Jedan je od osnivača performativne grupe OOFFOURO. 2003. godine organizirao je festival EnToPan u Londonu, te Multiversal EXP-OFF u Cagliariju.

XOVER: Sharpened gloss – Elektronski audiovizalni performans, trajanje 40’

Sharpened gloss is a
Shattered moss as a
Sheltered boss in a
Shuttered gross of a
Shafted cross.

Sharpened gloss treći je čin projekta XOVER. Performans podrazumijeva monolitan i generativan ritam, glitcheve, droneove, buku, kao i field recording. XOVER je istraživački put između digitalnog i analognog zvuka, između programiranja i circuit bending, konkretnih i apstraktnih zvučnih objekata. Strukture su dekonstruirane kako bi poremetile percepciju vremena i audio prostor, a sve to popraćeno generativnim vizualnim teksturama.

Written by admin