GALLINA – 21.07. @21h

Kvartet djevojaka koji djeluje pod imenom Gallina – u prijevodu kokoš – nastao je krajem 2010. godine. Gallina se posvećuje izvođenju slovenske izvorne narodne i komponirane glazbe, skladbama iz svjetske zborne literature od renesanse do sadašnjih dana, skladbama zlatnog doba slovenskih festivalskih pjesama, a na repertoaru se mogu naći i skladbe vokalnog jazza i popa. Posebno poslanstvo skupine sastoji se u poticanju mladih skladatelja na stvaranje novih skladbi i time obogaćivanju riznice ženske vokalne i zborne glazbe.

U dosadašnjem djelovanju Gallina je postigla niz vidnijih uspjeha, među kojima se ističu zlatno priznanje s odlikom na Regionalnom natjecanju odraslih pjevačkih zborova i malih pjevačkih skupina 2013 (Slovenija), zlatna plaketa i priznanje za najbolju vokalnu skupinu natjecanja Naša pesem 2014 (Slovenija), druga nagrada u kategoriji vokalnih skupina i drugo mjesto u kategoriji romantike na međunarodnom natjecanju Polifonico Arezzo 2014 (Italija). 2014. godine skupina je izdala svoj prvi CD pod nazivom Kurje gospe. 2015. godine Gallina je na međunarodnom natjecanju Lipanjski zvuci u Petrinji (Hrvatska) pobijedila u kategorijama klasične i folkorne glazbe osvojivši Grand Prix.

U Gallini, pod umjetničkim vodstvom Ane Erčulj, pjevaju Manca Simonič (sopran),
Urška Banovec (sopran), Ana Plemenitaš (alt) i Višnja Fičor (alt).

Uslijed njezine specifičnosti i prepoznatljive kvalitete, Gallinu pozivaju na gostovanja mnogi slovenski i inozemni organizatori. 2015. godine nastupila je na međunarodnim festivalima: »Festa della musica attiva« (Piazzola sul Brenta, Italija), 11. Mednarodni zborovski festival (Koper, Slovenija), Festival Lent (Maribor, Slovenija) i Međunarodni festival kamernih horova Kragujevac, Srbija).

Written by admin