CIKLUS ŠPANSKE KINEMATOGRAFIJE od 26. do 30.11.

Ambasada Španije sa zadovoljstvom vas poziva na XIV Ciklus španske kinematografije koji će se održati u Mostaru od 26. do 30. novembra. Projekcije će se održati u OKC Abrašević s početkom u 19 sat. Ulaz je slobodan.

U toku sedmice će se prikazati slijedeći filmovi: Igra vješala (Manuel Gómez Pereira, 2008), Stockholm (Rodrigo Sorogoyen, 2013), 15 godina i jedan dan (Gracia Querejeta, 2013), Divlja djeca (Patricia Ferreira, 2012) i Jedan trenutak u tuđem životu (José Luis López-Linares, 2003). U prilogu dostavljamo program ciklusa.

Filmovi će se prikazivati u originalnoj verziji s prijevodom na bosanski/hrvatski/srpski i engleski jezik.

26. novembra, nakon prve projekcije, bit će organizovan koktel.

26.11. @19h
EL JUEGO DEL AHORCADO / Igra vješala
Manuel Gómez Pereira, 2008, 110min
Geroba, 1989. godine, Sandra i David su prijatelji od malih nogu, koje zadesi velika nesreća i promijeni njihove studentske živote. Od tog trenutka Sandra postaje ona koja je preživjela, a David čuvar tajne. Očajnički se zaljube, dječije nevino i okrutno, sve dok život ne natjera Sandru da pređe pragtajne i otkrije jedinu stvar koju joj David nikad nije ispričao i koja će ih zauvijek obilježiti.

27.11. @19
STOCKHOLM
Rodrigo Sorogoyen, 2013, 90min
Jedne noći, u jednoj diskoteci, vidiš djevojku, odmah se zaljubiš i kažeš joj to. Iako ne obraća posebnu pažnju na tebe, provedeš s njom ostatak večeri i završite u krevetu. Šta bi bilo da se, naredni dan, djevojka pokaže drugačijom od one kakvom se činila? jedne noći, u jednoj diskoteci ti priđe momak i kaže da je zaljubljen u tebe. Ne obraćaš pažnju na njega, ali ti kasnije postane jasno da niji tipični dosadnjaković i da je simpatičan, šarmantan i stvarno zaljubljen u tebe; tako da provedeš noć s njim.

28.11. @19h
15 AÑOS Y UN DÍA / 15 godina i jedan dan
Gracia Querejeta, 2013, 96min
Kada problematičnog adolescenta Jona izbace iz škole, majka ga pošalje da živi sa djedom Maksom penzionisanim vojnim licem, koji je bio u ratu u Bosni i Hercegovini i sada živi u malom mjestu na Obali svjetlosti. Ali Jonu se sviđa opasan život, a djed je postao čovjekkoji vodi miran život. Obojica će se morati suočiti sa svojim ograničenjima i strahovima.

29.11. @19h
LOS NIÑOS SALVAJES / Divlja djeca
Patricia Ferreira, 2012, 100min
Aleks, Gabi i Oki, troje adolescenata koji žive u velikom gradu, potpuna su nepoznanica za svoje roditelje, nastavnike i sebe same. Njihova krajnja emocionalna izolovanost imaće neočekivane i strašne posljedice po društvo.

30.11. @19h
UN INSTANTE EN LA VIDA AJENA / Jedan trenutak u tuđem životu
José Luis López-Linares, 2003, 80min
Film prikazuje dio amaterskog filmskog opusa Madronite Andreu, intelektualke i pripadnice katalkonske buržoazije, rođene krajem XIX vijeka, kćerke poznatog doktora Andreua (poznatog po svom sirupu i tabletama protiv kašlja), koja je tokom 50 godina svojom 16mm kamerom snimala svoje prijatelje i porodicu. “Jedan trenutak u tuđem životu” je izbor iz više od devet stotina rolni materijala koje je snimila Madronita Andreu. Zapravo, riječ je o autobiografiji u slici, možda i prvoj u historiji filma, koja obuhvata period od 1920. do sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Written by admin