AKO Zaigram NEKU NOVU IGRU / Performans tijela u zraku – 25.05. @21h

STREET ART FESTIVAL MOSTAR:
Nikolina Komljenović
AKO ZAIGRAM NEKU NOVU IGRU
Performans tijela u zraku

Ako proizvodim sve manje značenja, da li bi se nešto možda moglo dogoditi u blizini nulte točke, u odnosu, u zastoju, u šutnji pogleda? Nekakvo sada. Možda samo utvare vlastitih iščekivanja, možda samo tišina. Hoće li naučena gesta, podučena značenju, ponašanju ili konvenciji reagiranja biti odbačena? Hoće li gesta nanovo biti čitana, nanovo označena?
Projekt na svakoj lokaciji poziva lokalne umjetnike da učestvuju i kreiraju jedinstveno djelo. U fokusu performansa je odnos izvođača i njihovih medija izražavanja. U Mostaru vidjet ćete pokret i zvuka kako se prožimaju kroz upisanost dnevnih, spoznajnih sadržaja u tijelo te prepuštanju tijela da informacije izbaci u suradnji s eksperimentalnim zvukom.

“Performativna umjetnost je umjetnost bez djela. Ona se događa usred umjetnosti. Stvara se u jednokratnom činu, neposrednoj gesti, singularnom djelovanju, u događaju. Ona preuzima samorefleksiju avangarde, sustav umjetnosti kao metaumjetnosti. Na njezino mjesto dolazi otvoreni proces, projekt, trenutak…Umjetnost postaje svetkovinom čiste praznine i punine. Ona se pojavljuje kao vladateljica Ničega; njezin je metije evokacija djelotvornosti.”Dieter Merch

Ideja, improvizacija i izvedba:Nikolina Komljenović
Zvuk: Ronald Panza
Trajanje: 35 minuta

Produkcija: Nikolina Komljenović

Nikolina Komljenović je izvedbena umjetnica Kazališta Aruša. Autorskim radom bavi se od
2005. godine koreografirajući i plešući u performansima i predstavama „Idem!“, „59 jutra, 59 početaka, 59 izdaja“, „Here’s to now“, „Ako zaigram neku novu igru“, „Objekt u subjekt prelazi“, „El Harrag“..Kao plesačica suvremeog plesa i plesa na svili sudjelovala je mnogim predstavama u Hrvatskoj i inozemstvu. Cirkuskim vještinama bavi se od 2002. godine vježbajući žongliranje, akrobalans, štule, klauna te zračne akrobacije koje vodi od 2008.U području likovnih djelatnosti izvela je instalacije „Plakatiranje poezije“, „Gaženje poezije“ i „Sučelja analognih doživljaja“ te performanse „Ispadanje“ i „Večera pomirenja“ .Akademsko obrazovanje stječe na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na odsjecima Povijesti umjetnosti i Komparativne književnosti. Koordinator je udruge „ekscena“ , plesne udruge UPUH te članica međunarodne umjetničke platforme „Bacači sjenki“. Od 2013. Godine je u statusu samostalne umjetnice, plesačice suvremenog plesa.

Written by admin